Rəngli və sağlam qidalanma xəstəliklərin qarşısını alır


TƏDQİQAT
Böyük Britaniyada aparılan genişmiqyaslı tədqiqatın nəticələrinə görə, balanslı və rəngarəng qidalanma xroniki xəstəliklərə və erkən ölümə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Tədqiqatda Britaniya Biobankı adlı layihə çərçivəsində 124 805 nəfər iştirak edib. Ümumilikdə bu biobankda 500 000-dən çox insanın məlumatları toplanıb. İştirakçılar əsasən 40 yaş və yuxarı olan şəxslər olub və orta yaş həddi təxminən 60 yaş təşkil edib. Tədqiqat 8,7–10,6 il ərzində aparılıb və bu müddət ərzində alimlər iştirakçılar arasında ölüm halları və bir sıra xroniki xəstəliklərin, məsələn, ürək-damar xəstəlikləri, 2-ci tip şəkərli diabet, xərçəng, tənəffüs sistemi və neyrodegenerativ xəstəliklərin yayılmasını izləyiblər. Nəticələr göstərib ki, qidalanmada müxtəlif fitokimyəvi maddələrlə zəngin rəngarəng meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verən şəxslərdə bu xəstəliklərin yaranma riski əhəmiyyətli dərəcədə aşağı olub.
Hər rəngli qida müəyyən faydalı maddələrlə zəngindir – məsələn, qırmızı pomidorlar ürək sağlamlığını dəstəkləyir, yaşıl tərəvəzlər immuniteti gücləndirir, narıncı və sarı qidalar gözləri qoruyur, mavi və bənövşəyi meyvələr isə beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.
Mütəxəssislər hər gün müxtəlif rəngli meyvə və tərəvəzləri istehlak etməyi və təbii, işlənməmiş məhsullara üstünlük verməyi tövsiyə edir. Bu, həm sağlam, həm də balanslı bir qidalanma üsuludur.